24.02.2025
Aquest cap de setmana, des de l’Àrea Social de la UEH, hem gaudit d’una interessant excursió per Sant Cugat del Vallès, descobrint-ne la seva història i patrimoni.
La nostra ruta ens ha portat als orígens romans de la vila, quan, al segle IV, es va establir l’assentament de Castrum Octavianum per protegir l’encreuament estratègic entre la Via Augusta i el camí cap a Egara (actual Terrassa), que connectava amb Barcino (Barcelona). Segons la tradició cristiana, en aquest mateix indret, l’any 313, va ser martiritzat Sant Cucufat (Sant Cugat en català), donant nom a la vila.
Un dels punts forts de la visita ha estat el Monestir de Sant Cugat, el qual va marcar el creixement de la població durant l’edat mitjana, convertint-se en un centre de poder tant religiós com polític. La vila va destacar durant segles per la seva activitat agrícola, especialment pel conreu de la vinya, fet que va afavorir l’aparició de famílies benestants que, de la mà de l’abat del monestir, van influir en la vida local.
Passejant pels carrers de Sant Cugat, hem pogut admirar el llegat històric i arquitectònic que encara es conserva. Destaca l’església de Sant Pere i nombrosos edificis modernistes com El Celler, la casa de la plaça de la Quitèria o l’antic mercat de la plaça de Sant Pere, avui reconvertit en un establiment d’Ametller Origen.
El recorregut ens ha permès entendre com la ciutat ha evolucionat des dels seus orígens agrícoles fins a convertir-se, a partir de la dècada de 1980, en una zona residencial amb una identitat pròpia i fortament vinculada al seu passat.
Ha estat una visita molt enriquidora, plena d’història i descobriments, que ens ha permès conèixer millor el nostre territori i compartir una jornada molt agradable.
Fins a la propera sortida!
Àrea Social UEH